top of page

השמנה בגיל צעיר


.

בשנים האחרונות יצא לי לעבוד עם הרבה ילדים מגיל 10 אשר סבלו מעודף משקל.


אני לא מתכוונת לילדים שרוצים להיות "רזים" עם בעיית דימוי גוף, אלא ילדים שהמשקל עלה הרבה מעבר למה שאמור לעלות ועם העליה הגיעו בעיות בריאות.

הרבה מהם התחילו לחוש קשיי נשימה, קושי לעשות פעילות עם חברים כמו משחקי כדורגל, ריצה ורכיבה על אופניים.

חלק סבלו מבעיות עור, קשיים להתרכז, עייפות רבה, מצב רוח ירוד והתקפי זעם.


איך אנחנו יכולים לגרום לילדים שלנו לאכול נכן יותר?

איזה מסר אנחנו מעבירים לילדים לגבי האוכל?

האם אנחנו מדברים על תזונה בריאה בבית? או דווקא על משקל, דיאטות?

איזו דוגמה אנחנו מהווים לילדים?


כשמגיעים אליי ילדים עם בעיה במשקל או בעיות נלוות עקב העלייה במשקל אנחנו עושים מהפך בבית.

לרוב, כל בני הבית עושים שינוי - מה נכנס הביתה, מה בוחרים לאכול ומתי אוכלים וכך השינוי הופך להיות משהו שמחבר בין כולם, מאחד אותם סביב מטרה משותפת.


לרגע אחד אני לא מזכירה את עניין הכמויות.

אין לי שום רצון ללמד ילד כמה הוא צריך לאכול כי אני לא באמת יודעת כמה הוא צריך.

כל אחד צריך כמות אחרת. יש כאלו ששובעים מהר ויש כאלו שלאט, יש כאלו שאוהבים פחות מזונות ואז יאכלו יותר ממה שכן אוהבים, יש כאלו שחילוף החומרים שלהם מהיר יותר ויש כאלו שפעילים הרבה יותר.

כדאי לאפשר לילד ללמוד להקשיב לגוף שלו, לצורך שעולה, לכמות שהוא מרגיש שהוא צריך.

אני חושבת שזוהי מתנה גדולה להמשך החיים.


אם אנחנו מתערבים בכמה הילד אוכל, עושים אישיו מאוכל, יש מריבות או דיונים רבים סביב העניין – האוכל תופס משקל גדול, הרבה יותר מידי גדול ממה שהוא צריך. בהמשך, דבר כזה יכול להוביל להפרעות אכילה, משחקי שליטה, ריחוק ודימוי עצמי נמוך.

תזונה נכונה ואיכותית אשר מספקת את כל רכיבי המזון הנדרשים, בשילוב עם דפוסי אכילה בריאים תשפיע על הבריאות, על פעילות קוגניטיבית תקינה, על המצב הרגשי ואף החברתי.

כאשר לא אוכלים נכון עלולים להיווצר חוסרים בסיבים, מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון שונים. בנוסף, רמות הסוכר עולות ופינוי הרעלים מתעכב.


בעשורים האחרונים נרשמה עלייה של כ 50% בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער וכתוצאה מכך הסיכוי לגדול ולפתח בעיות משקל ובעיות בריאות הוא גדול.

אפשר לעצור את המצב לפני שהוא מתגלגל כמו כדור שלג.

אפשר לשנות את התזונה בבית.

בייחוד בזמן הזה כשהילדים וההורים נמצאים הרבה זמן בבית, אוכלים יותר חטיפים וממתקים, אין סבלנות לבשל הרבה וכל הזמן ואז הכי קל ללכת למה שמגיע מוכן ונגיש לכל אחד.

אבל הפתרונות הללו על בסיס יומיומי משפיעים על דפוסי האכילה שלנו, על ההרגלים שלנו, על הטעמים והחשקים שלנו.


אני מזמינה אתכם לעשות 4 צעדים פשוטים שיכולים לשנות הרבה:

כצעד ראשון - להיכנס למטבח ולמזווה, לראות אילו מוצרים יש שם אשר מכילים חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרים משמרים, משפרי טעם,חומרים בלתי ידועים המסומנים כ E עם מספרים כלשהם, סוכר.

את המוצרים הללו כדאי להוציא מהבית ולמצוא אחרים בריאים וטבעיים יותר.


כצעד שני – להחליט על תפריט שבועי שיכול לענות על דרישות בני הבית ולהצטייד בסופר / בשווקים / אצל חקלאיים / קבוצות רכישה בכל מה שצריך. כך כאשר תתפנו להכין את האוכל תדעו מה הולכים להכין ומה צריך ולא תצטרכו להתפשר על מזון מהיר שלרוב מכיל את החומרים שציינתי למעלה.


כצעד שלישי – הכינו יחד ואכלו ארוחות משותפות.

צעד זה יאפשר לאכול ארוחות מסודרות עם פחות נשנושים לא אידיאלים, יאפשר הכנה מראש של האוכל ויאפשר לילדים להיות מעורבים יותר בנעשה סביב הארוחה.

כאשר ילדים מעורבים בהכנה ומבינים מאיפה האוכל מגיע, איך מכינים, איך זה מרגיש לשבת כולם ולאכול יחד ולא מול הטלויזיה או המחשב ואיך זה מרגיש לתת תשומת לב לזמן האכילה – הם לומדים דפוסי אכילה שימשיכו איתם הלאה.


כצעד רביעי – הכניסו יותר פירות וירקות חיים הביתה.

זהו צעד רביעי אבל מבחינתי חשוב ביותר.

ככל שיש יותר פירות טעימים, מתוקים ושהילדים אוהבים – כך יהיה פחות מקום לדברים אחרים כמו חטיפים / ממתקים / קורנפלקס / עוגות / עוגיות וכולי.

בדקו עם הילדים אילו פירות וירקות הם אוהבים, תחתכו גם אם הם אומרים שהם לא רוצים והניחו על השולחן בזמן הארוחה המשותפת או איפה שהם נמצאים. לרוב הם יאכלו את זה.

נראה לי שאלו מספיק שינויים לבינתיים... מוזמנים להתחיל את השינוי אצלכם בבית.


זכרו, ביכולתנו ללמד על ידי דוגמה עצמית וכך להשפיע על הילדים שלנו לבחור מזון טוב יותר, בריא יותר, שמעניק לנו את מה שאנו צריכים באמת והגוף – נפש יגיבו בהתאם.


ילדים שסובלים מהשמנה ובריאות לא חייבים להמשיך ולסבול.

בואו נעזור לילדים שלנו לגדול לעתיד טוב יותר על ידי שינוי ושיפור הבריאות שלהם ושלנו.

מורן בר לב תזונה משנה בריאות

Comments


רוצים להצטרף לרשימת התפוצה שלי ולשמוע עוד על בריאות טבעית?

bottom of page